(her)denken voor de deur
Jongeren uit Utrecht verdiepten zich onder leiding van theatermaker Linda Bosch in de geschiedenis van Utrecht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hun onderzoek vormt de basis voor de voorstelling (her)denken voor de deur. Op 3 en 4 mei trekken de spelers van Theaterschool Utrecht door de stad met verhalen, gedachten en verzamelde herinneringen over de Tweede Wereldoorlog.
Vorig jaar, op 4 mei, trokken 11 jongeren vanaf de Bibliotheek Neude door heel Utrecht met verhalen over de Tweede Wereldoorlog in de vorm van post als onderdeel van Theater Na de Dam, onder de noemer 'Brieven die bleven'. Brieven met verhalen over toen en over nu. Een poging om de herdenking kracht bij te zetten. Omdat de theaters dicht zijn, komen de jongeren van Theater Na de Dam dit jaar naar de mensen thuis en spelen ze korte scenes voor de deur. Over wat ze hoorden van hen die het meemaakten. Over de overeenkomsten van die verhalen, maar ook de verschillen. Over vroeger en over nu.
Tijdens de twaalfde editie van Theater Na de Dam zetten bijna 500 jongeren in 43 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2021 van betekenis te voorzien. Gebaseerd op digitale gesprekken en briefwisselingen tussen jongeren en ouderen over de oorlog wordt - in veel verschillende vormen - iets waardevols gemaakt en staan we niet alleen stil bij het verleden, maar ook bij de complexe tijd waarin we nu leven.
Voor deze voorstelling werkt Theater Na de Dam met tijdsloten. Reserveer je gratis kaartje via de website.