Tekstloze prentenboeken: Laat beelden spreken

Gepubliceerd op: 19 maart 2025 14:29

De Bibliotheek Utrecht heeft de collectie tekstloze prentenboeken fors uitgebreid tot bijna 200 verschillende titels. Kinderen die de Nederlandse taal als nieuwe taal leren, beleven veel plezier aan dit soort boeken. Ze mogen hun fantasie gebruiken: er is immers nog geen verhaal. Én ze kunnen hun thuistaal inzetten om (beter) Nederlands te leren. Want wanneer een kind de thuistaal goed spreekt, zal het ook het taalgevoel voor een andere taal ontwikkelen. Dat maakt het leren van die andere taal vaak makkelijker. Prentenboeken zonder woorden zijn een speelse manier om de woordenschat te verhogen. Ook voor de kinderen die al Nederlands spreken.

In alle 12 vestigingen van Bibliotheek Utrecht is nu ook een collectie tekstloze prentenboeken. Er zijn verschillende soorten:

Zoek- en ontdekboeken

Op elke bladzijde staat een voorwerp of personage dat gezocht kan worden. Bij Kunst met taart van Thé Tjong-Khing zoeken kinderen naar delen van bekende schilderijen. En in Op de bouwplaats: een zoek- en ontdekboek van Doro Göbel vind je gedetailleerde illustraties over een verwaarloosd pleintje dat eerst verandert in een bouwplaats om uiteindelijk een gezellige plekje te worden.

Tel- en letterboeken

In deze boeken staan voorwerpen centraal die bij cijfers of letters van het alfabet passen. Bekende voorbeelden zijn Alfabet van Charlotte Demantons en Circus 1.2.3. van Guido Genechten.

Prentenboeken met een verhaallijn

Dit zijn de prentenboeken waarin een verhaal in illustraties vormgegeven is. Het is altijd weer verrassend om te ontdekken dat elk kind hier een eigen verhaal van weet te maken. Voorbeelden zijn: Dandelion’s dream van Yoko Tanaka waarin een paardenbloemknop verandert in een leeuw en zo de wijde wereld ontdekt. Of Flotsam van David Wiesner waarin een jongen aan de kust een aangespoelde onderwaterfototoestel vindt met daarin fantastische foto’s.

Welke taal je ook spreekt: met een tekstloos prentenboek kan ieder kind een eigen verhaal maken en de woordenschat vergroten. En het leuke is: bij deze boeken zijn kinderen de baas. Niet de voorlezer, maar zij maken het verhaal.

De tekstloze prentenboeken herken je aan het etiket Tekstloos prentenboek. Alle tekstloze prentenboeken (0-8 jaar) vind je eenvoudig in onze catalogus. Gebruik als trefwoord: tekstloze prentenboeken.

Leen de boeken in de Bieb: