Congres: van straat naar scherm

Kinderen en jongeren digitaal weerbaar  | dinsdag 19 nov - NDC Den Hommel, Utrecht

Gemeente Utrecht, Bibliotheek Utrecht, PCOU Willibrord, JoU Jongerenwerk Utrecht, DOCK, Hogeschool Utrecht en de Marnix Academie organiseren op dinsdag 19 november, van 15.00 tot 19.00 uur, samen een congres gericht op de invloed van de online leefwereld op kinderen en jongeren (0 tot 24 jaar), met een speciale focus op digitale weerbaarheid, digitale geletterdheid en mediawijsheid.

Het congres geeft de mogelijkheid om kennis te maken met de verschillende initiatieven, maar ook om samen kansen te bespreken, onze krachten te bundelen en nieuwe verbindingen te leggen. We nemen je mee in de online leefwereld van kinderen en jongeren, gaan in gesprek over de trends en ontwikkelingen én investeren in het lokale netwerk. Op die manier versterken we gezamenlijk de digitale weerbaarheid van de Utrechtse jeugd.

(Alle fotografie op deze pagina door Maarten Mooijman)

Programma
 
  • 15.00 Inloop
  • 15.30 Welkom en opening door wethouder Onderwijs, Eelco Eerenberg
  • 15.35 Keynote door Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd en Media), tevens dagvoorzitter
  • 16:05 Intermezzo door Barbara Breedijk - Comedy Op Maat
  • 16.20 Eerste ronde deelsessies 
  • 17.10 Korte pauze en wisselmoment
  • 17.25 Tweede ronde deelsessies 
  • 18.15 Muzikale wrap up door Barbara Breedijk en aansluitend netwerken met een hapje en drankje  
  • 19.00 Einde congres 

Locatie NDC Den Hommel, Utrecht | Kennedylaan 9, 3533 KH Utrecht (gratis parkeren, beperkt plek)

*Hieronder vind je meer informatie over de deelsessies

Meld je nu aan

Voor vragen, neem gerust contact op met de organisatie, mail naar: digitaleveiligheid@utrecht.nl.

Over Freek Zwanenberg
Freek Zwanenberg is de dagvoorzitter en keynote spreker. Hij is directeur van Bureau Jeugd & Media en helpt als mediapedagoog ouders, onderwijs en jeugdprofessionals om de jongere generatie mediawijs te maken.

Deelsessies

Ronde 1 | 16:20 - 17:10
1. Cyberpesten
2. Jeugdcriminaliteit en online leefwereld
3. Vreedzame Aanpak
4. De online leefwereld van jongeren
5. Mediaopvoeding en digitaal wijzer
6. Onze reis naar digitale geletterdheid in het PO
7. Filterbubbel.nl
Ronde 2 | 17.25 - 18.15
1. Nieuwswijsheid en burgerschap
2. Werken aan digitale weerbaarheid bij leerlingen PO en VO
3. Digitaal weerbaar a.d.h.v. de educatieve driehoek
4. Een rijk aanbod aan verhalen
5. Maakonderwijs voor een betere wereld
6. Digitale geletterdheid binnen het VO: onze zoektocht 
7. Seksualiteit & digitaal gedrag

Nieuwswijsheid en burgerschap

Door: Patricia van Rijswijk en Dominique Noordhuis 

We onderzoeken de invloed van (sociale) media, pers en alternatieve journalistiek op ons wereldbeeld, die van anderen en onderlinge relaties. Hoe kleuren media ons beeld van de werkelijkheid? We gaan in op hoe media werken, hoe ons brein omgaat met de constante stroom aan informatie en hoe misinformatie, hypes en hoaxes verspreid worden. Hoe heeft dit invloed op onze mening? 

Voor: Professionals die werken met kinderen/jongeren van 0-24 jaar.

Cyberpesten

Door: Remco Spithoven

Naar schatting wordt tien procent van de kinderen en jongeren in Nederland het slachtoffer van cyberpesten. Anders dan het traditionele, offline pesten gaat cyberpesten 24/7 door. Cyberpesten lijkt daarmee zelfs stevigere gevolgen te hebben dan offline pesten. Remco neemt je in deze sessie mee in zijn recente onderzoek. 

Voor: Professionals die werken met kinderen/jongeren vanaf 10 jaar

De online leefwereld van jongeren

Door: DOCK & JoU

Interactief met deelnemers op zoek naar hun kennis van allerlei social media apps, de workshopleiders laten zien wat er allemaal gebeurt in die online leefwereld van jongeren en welke kennis je daar als professional (of ouder) bij nodig hebt. Hoe kan je in jouw werk met jongeren hiermee bezig zijn? Van signaleren tot handelen/in gesprek gaan. 

Voor: Professionals die werken met kinderen/jongeren vanaf 10 jaar.


Vreedzame aanpak

Door: Merlijn Slothouber (Vreedzaam) en Clemens Streng (DOCK) die werken met kinderen en jongeren 4-18

Veel opvoeders ervaren de online wereld als lastig, negatief en bedreigend. Maar - let’s face it - de online wereld is onderdeel van de belevingswereld van kinderen en jongeren. Burgerschapsvaardigheden en sociale normen die zij thuis, op school en in de wijk hanteren, nemen zij mee in de online wereld. Deze sessie gaat over pedagogisch handelen verbinden in verschillende leefwerelden. Hoe begeleid je hier als professional en opvoeder op een positieve manier in?

Voor: Professionals die werken met kinderen 4-18 jaar.

Mediaopvoeding en (digi)taal wijzer

Door: Bibliotheek Utrecht

In deze sessie gaan we in op mediaopvoeding in het algemeen: Hoe kun je als (welzijn)professional of onderwijsprofessional ouders adviseren en basistips geven over een gezond mediamenu? En welke media kun je aanrader per doelgroep? De Bibliotheek laat bestaande materialen en tools zien.

Voor: Professionals die werken met opvoeders/ouders van kinderen van 0-12 jaar.

Een rijk aanbod aan verhalen

Door: Denise Bontje

Tijdens deze interactieve deelsessie duik je in het aanbod aan verhalen. Hoe draagt een rijk aanbod aan verhalen bij aan mediaopvoeding en wat kun je als pedagogisch medewerker met baby's, dreumesen en peuters? Je gaat naar huis met een hoofd vol inspiratie en handvatten om zelf te zorgen voor een rijk aanbod aan verhalen anno nu.  

Voor: Pedagogisch medewerkers die werken met 0-4 jaar.


Digitaal weerbaar a.d.h.v. educatieve driehoek

Door: DOCK/JoU/Bibliotheek Urecht  
  
Hoe kunnen we jullie school gezamenlijk en duurzaam ondersteunen op het gebied van digitale geletterdheid? Binnen- en buitenschools waar zowel aandacht voor school, ouders en de wijk is. We nemen jullie mee in mogelijkheden en halen ook bij jullie op waar behoefte aan is.  

Voor: Onderwijsprofessionals PO/GO*

(*gespecialiseerd onderwijs)

Onze reis naar digitale geletterdheid

Door: Miranda Wedekind en Louise Doornenbal

De werkgroep digitale geletterdheid van scholengroep PCOU Willibrord heeft al een mooie reis achter de rug. In deze sessie delen ze met jullie hun inzichten en good practices. Eén van die good practices is de Wikiwijsomgeving Lesmateriaal digitale geletterdheid, met veel lesmateriaal, dat iedereen gratis kan gebruiken.  

Voor: Onderwijsprofessionals PO/GO

Filterbubbel.nl

Door: Berber Chaqan Broekstra 

Wil je op een laagdrempelige en humoristische manier aan de slag met onderwerpen zoals meningsvorming, algoritmes, filterbubbels, desinformatie en nieuwswijsheid? Ontdek de lessenserie Filterbubbel.nl en ontdek wat Het Mediateam voor jouw team kan betekenen!  

Voor: Onderwijsprofessionals VO/VSO

Maken voor een betere wereld

Door: Petra Jansen

Op de Marnix Academie gaan alle studenten in hun 2e jaar aan de slag met Maakonderwijs gekoppeld aan de Sustainable Development Goals (SDG’s). Tijdens een ‘Maker Faire’ presenteren zij hun digitale, duurzame oplossingen aan een kinder- en vakjury. Een groot succes! In deze workshop vertellen we je meer over de organisatie en onze ervaringen. En je gaat zelf aan de slag met kleine 'maakopdracht voor een betere wereld’. 

Voor: Onderwijsprofessionals PO/GO

Seksualiteit & digitaal gedrag 

Door: Franca Duym en Steijn van der Craats

De seksuele ontwikkeling van jongeren vindt grotendeels online plaats. Hoe ontdekken ze hun seksualiteit online? Hoe kunnen ze weloverwogen navigeren met alle mogelijkheden en uitdagingen die digitale media en digitale technologie bieden? En hoe kun je als leerkracht of welzijnswerker je leerlingen / cliënten hierin ondersteunen?  
 
Voor: Onderwijsprofessionals VO/VSO en welzijnswerkers

Jeugdcriminaliteit en online leefwereld

Door: Joran de Jong en Joost van Rooden

Hoe verplaatst de straatcultuur zich van de offline naar de online wereld? Hoe onderhouden jongeren online contact? Ook komt de relatie tussen de online leefwereld en jeugdcriminaliteit adhv veelvoorkomende delicten zoals drugscriminaliteit, online ronselen/criminele uitbuiting, en online fraude aan bod. Hoe kun je dit signaleren?

Voor: Onderwijs- en jeugdprofessionals – leeftijd 12+ 


Digitale geletterdheid binnen het VO: onze zoektocht 

Door: Miranda Wedekind en Louise Doornenbal

Scholengroep PCOU Willibrord onderzoekt samen met VO-scholen hoe digitale geletterdheid in het VO een plek kan krijgen. In deze interactieve sessie over de zoektocht, inzichten en good practices, gaan ze graag in gesprek over hoe de 'Wikiwijsomgeving Lesmateriaal Digitale geletterdheid' voor het VO verder ontwikkeld kan worden.  

Voor: Onderwijsprofessionals VO/VSO

 

Werken aan digitale weerbaarheid bij leerlingen

Door: Universiteit Utrecht en Politie Utrecht

Vrijwel alle leerlingen krijgen eind basisonderwijs of begin voortgezet onderwijs wel eens te maken met vervelende situaties online. Door vrij toegankelijke lespakketten zoals HackShield, Mijn Cyberrijbewijs of De Kiesraad te borgen in het curriculum van de school, kunnen we bijdragen aan de digitale weerbaarheid van onze leerlingen. In deze sessie wordt ingegaan op hoe in een project met verschillende PO en VO scholen is gewerkt aan de digitale weerbaarheid van leerlingen. 

Voor: Onderwijsprofessionals PO/VO/GO

Dit congres is gericht op zowel onderwijs- als welzijnprofessionals. Omdat we allemaal tegen vergelijkbare vraagstukken en uitdagingen aanlopen met betrekking tot de digitale wereld. Met dit congres hopen we daarom elkaar te inspireren, informeren en elkaars expertise (beter) te kunnen vinden. Met als doel: kinderen en jongeren mediawijs en online weerbaar te laten opgroeien!

Het congres wordt georganiseerd door de Gemeente Utrecht (Afdeling openbare orde en veiligheid), DOCK en JoU jongerenwerk in samenwerking met de werkgroep digitale geletterdheid onderwijs, bestaande uit PCOU Willibrord, Bibliotheek Utrecht, Hogeschool Utrecht en de Marnix Academie. Op 16 mei 2024 hebben we ons eerste event digitale geletterdheid georganiseerd, gericht op onderwijsprofessionals.