Event digitale geletterdheid

Op woensdag 6 maart zijn de nieuwe kerndoelen digitale geletterdheid gelanceerd door SLO. Om scholen te inspireren hoe je hier invulling aan kunt geven, organiseren PCOU Willibrord en de Bibliotheek Utrecht in samenwerking met de Marnix Academie en de Hogeschool Utrecht bijeenkomsten voor het onderwijs.

Op 16 mei 2024 vond het eerste onderwijsevent digitale geletterdheid plaats. We willen vanaf nu twee keer per jaar een netwerkbijeenkomst voor het onderwijs organiseren. Binnenkort volgt er op deze pagina meer informatie over de bijeenkomst in november 2024!

Hieronder een impressie van het programma en de workshops die op 16 mei plaatsvonden.

Dit waren de workshops:

LINK030

Een verzameling van lesmaterialen over digitale geletterdheid die je als onderwijsprofessional kunt inzetten in de klas. Door: Miranda Wedekind en Louise Doornenbal Leeflang, PCOU - Willibrord. Geschikt voor PO/VO/GO.

Informatievaardigheden

Hoe ga je duurzaam en structureel aan de slag met informatievaardigheden en mediawijsheid? Door: Bibliotheek Utrecht. Geschikt voor: PO.

Filterbubbel.nl

Met jouw leerlingen aan de slag met algoritmes en filterbubbels. Gratis lessenserie. Door Ilse Meursinge van Het Mediateam. Geschikt voor: V(S)O.


Inhoudslijn digitale geletterdheid

Inhoudelijke sessie over de inhoudslijn digitale geletterdheid/ Reflectiewijzer. Door: Gäby van der Linde – Meijerink van SLO. Geschikt voor: PO/VO/GO.

De speeddate - PO

  • Hoe zorg je ervoor dat jouw leerkrachten digitaal vaardiger zijn en digitale geletterdheid een plek krijgt in het onderwijs. Ga hierover in gesprek hoe ze dit doen bij schoolbestuur BOOR. Door: Tanja (projectmanager digitale geletterdheid en werkomgeving), Jonathan en Kevin - ICT adviseurs en DG experts i.o. bij Stichting BOOR.
  • Roman en Denise - werkgroep digitale geletterdheid op Belle van Zuylen - hebben een laagdrempelig doorgaande lijn digitale geletterdheid van groep 1 t/m 8 ontwikkeld voor het SBO. Zowel in te zetten op regulier als gespecialiseerd onderwijs.

Mediaopvoeding voor ouders

Hoe betrek je ouders bij het onderwerp digitale geletterdheid? Inhoudelijke sessie over mediaopvoeding aan de hand van de mediadiamant. Door: Kim van Aalten, Bibliotheek Utrecht. Geschikt voor: PO/GO.


De Internethelden

Een lespakket over online veiligheid, digitaal burgerschap en mediawijsheid. Ontwikkeld door Bureau Jeugd en Media. Door: Berber Chaqan Broekstra van Het Mediateam. Geschikt voor: V(S)O.

De speeddate VO: in dialoog met je collega’s uit het werkveld

  • Jurriaan (docent X11) heeft het vak Innovatie & Prototyping mede ontwikkeld: een creatief- technisch vak waarin leerlingen leren met behulp van het creatieve proces, complexe problemen op te lossen door (nieuwe) technologie in te zetten. Hoe doen ze dit op X11 en welke rol vraagt dit van jou als docent? Hierover kun je in gesprek met Jurriaan.
  • Op het Corderius college wordt er structureel gewerkt aan digitale geletterdheid in leerjaar 1 en 2. Hoe hebben ze dit aangepast? Olivier vertelt hier graag over. Daarnaast houdt Olivier zich ook bezig met Leaphy en robotdesign. Door: Olivier, docent digitale geletterdheid Corderius college.

Digitale geletterdheid, wat doe je al?

Breng in kaart wat je als school al doet op het gebied van digitale geletterdheid. Dat is meer dan je denkt! Hoe verbind je dit aan andere vakken? Door: Petra Jansen van de Marnix Academie. Geschikt voor: PO/GO.


Programmeren

In deze sessie leer je hoe je met een onderwerp als hacking een les geeft waarbij zowel online beveiliging als Computational Thinking vaardigheden aan de orde komen. Door: de Programmeerschool. Geschikt voor: PO/GO.

Visiespel digitale geletterdheid

Een visie vormen op digitale geletterdheid, waar begin je? Deze workshop laat zien hoe je het SLO visiespel inzet. Door: Miranda Wedekind en Louise Doornenbal Leeflang, PCOU - Willibrord.

Microbit

In deze workshop leer je werken met de microbit, maak je toegankelijke projecten die je in de klas kunt gebruiken en krijg je uitleg over de didactische achtergronden van programmeren in het basisonderwijs. Door: Gerard Dummer - Hogeschool Utrecht. Geschikt voor: PO.


Greenscreenbox

Creatief aan de slag met digitale geletterdheid? Ontdek in deze sessie de mogelijkheden van green screen technologie. Leerlingen filmen hun eigen verhaal. Door: Anneke van Soest. Geschikt voor: PO/VO/GO.

Omgaan met online informatie en generatieve AI, zoals ChatGPT, in het onderwijs.

Deze korte sessie gaat over de samenwerking tussen mens en machine bij informatievaardigheden. Over vragen stellen, lezen en de hulp van chatbots daarbij. En over contact. Door Maarten Sprenger - Slim Zoeken. Geschikt voor: midden- en bovenbouw PO, onderbouw VO.

Lespakket Enter

Maak kennis met het complete lespakket over mediawijsheid voor leerlingen van groep 1 t/m 8. Door: Marije Lagendijk. Geschikt voor: PO.

Reclamewijsheid bij de middenbouw

Maak kennis met een good practice van een lessenserie reclamewijsheid in de middenbouw. De leerlingen leren over waarom reclame gemaakt wordt, waar je het online en offline kan vinden en kijken filmpjes over trucs die reclamemakers gebruiken. Ze werken toe naar het maken van hun eigen reclame voor appelmoes in Canva! Door: Yara Verheij van basisschool de Fakkel.

Geschikt voor middenbouw PO/ bovenbouw GO.

Book Creator

In deze praktische inspiratiesessie ontdek je wat Book Creator is: een eenvoudige tool voor het maken van digitale boeken.  Ontdek de mogelijkheden van het programma zijn, we gaan er in deze sessie kort mee aan de slag. Door: Siska de Gries van Da Costaschool Hoograven.

Geschikt voor PO/GO/VO.

De organisatie

Het event is de aftrap van een duurzame samenwerking op digitale geletterdheid in Utrecht. Het doel is om twee keer per jaar een netwerkbijeenkomst te organiseren voor (onderwijs)professionals waar volop inspiratie te halen en te brengen is! Tot 16 mei!

  • Miranda Wedekind en Louise Doornenbal – Leeflang van PCOU Willibrord
  • Susanne Lolkema en Kim van Aalten van de Bibliotheek Utrecht
  • Gerard Dummer en Petra Jansen– de Hogeschool van Utrecht en de Marnix Academie