Lion-Man van Daan Paans

De hybride leeuwenmens is van alle tijden en culturen. Paans gebruikte de oudste uit Zuid-Duitsland als zijn inspiratiebron. Hij fotografeerde de vindplaats van het 30 centimeter hoge en de 38.000 jaar oude sculptuur. Hij creëerde een nieuwe 3D-variant en bundelde afbeeldingen van andere leeuwenmensen in een boek. Zo zet hij ons aan het denken. Hoe ontstaan dingen? En hoe manifesteert het verleden zich in het heden?

Waar te vinden?


De Lion-Man staat bij de collectie reizen op de begane grond.

Over de kunstenaar

Daan Paans (1985) studeerde in 2009 af op Fotografie aan de Academie St. Joost in Breda. Hij bestudeert processen van beeldvorming die zich door de geschiedenis heen hebben ontwikkeld. Zo wil hij inzichtelijk maken hoe onze blik op de wereld is gekneed en gevormd. Het begrip tijd speelt een belangrijke rol, en dat spitst zich toe op de menselijke zoektocht om tijd en vergankelijkheid te verklaren én onder bedwang te krijgen. Zijn projecten vereisen vaak langdurig artistiek onderzoek, waarbij het eindresultaat in verschillende media wordt uitgevoerd. De nadruk ligt altijd op fotografie.
Paans exposeert wereldwijd. In 2013 werd hij genomineerd voor de Foam Paul Huf award. In 2016 was hij Foam Talent.

Foto: Nina Slagmolen

Meer informatie over Paans

Mijn uitganspunt was een beeldverzameling die ik uit boeken haal, die bij wijze van spreken ook te leen zijn bij de Bieb. Het beginpunt kan allemaal in de Bieb te vinden zijn.

— Paans over de bibliotheek