Bevrijdingsfestival in de Bieb

Vrijheid deel je met elkaar. In Bibliotheek Neude is er op maandag 5 mei een mooi programma rondom herdenken en vieren, om in gesprek te gaan, mensen te ontmoeten en bijzondere verhalen te horen. Lees verder en kijk wat er voor jou te doen is binnen dit vrijheidsprogramma.  

Vrijheidssoep

Al voor het vijfde jaar op rij kunnen mensen op 5 mei door heel Nederland aansluiten bij de Vrijheidsmaaltijden, ook in Utrecht. De maaltijden zijn er in allerlei vormen en maten. Van gezellig met de buurt tot in bedrijfskantines; alles mag. Ze hebben één gemeenschappelijk doel: een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de thema’s vrijheid en onvrijheid centraal staan. 

Dit jaar serveren we op 5 mei een Vrijheidssoep in samenwerking met Meneer Potter, gebaseerd op het recept van Jet van Nieuwkerk. Het recept van Jet is de minestrone die ze samen met haar oma maakte. Iedere verjaardag stond er bij Jet een grote pan op tafel. Handig, lekker én soep met elkaar eten verbindt.

ma 5 mei | 12.30 – 13.20 uur

Reserveer

Verhalen van De emigratie generatie

De emigratie generatie verzamelt de levensverhalen van mensen die in andere landen geboren werden. Tijdens Bevrijdingsfestival 2019 won De emigratie generatie ‘De Tolerantieprijs’. Deze prijs bestond onder andere uit een beeldje van Anne Frank; een replica van het kunstwerk op Janskerkhof, door Pieter d’Hont (1917-1997).  Anne ging op bezoek bij vele Utrechtse woonkamers. Een schriftje reisde met Anne mee en vulde zich langzaam met bijzondere verhalen. Tijdens de Vrijheidssoep luisteren we naar deze verhalen. Daarnaast is er op 5 mei in de grote hal van de Bibliotheek Neude een expositie te zien van foto’s en tekstfragmenten uit dit schriftje. Wat raakt het verhaal van Anne Frank bij jou?  


ma 5 mei | 12.30 – 13.20 uur

(Foto: Ebru Aydin)

Maak je eigen Vredesposter

Wat symboliseert voor jou vrede? Kom tekenen in de bibliotheek en als je wilt, mag je jouw tekening ophangen in het tijdelijke Vredesmuseum.  De zwart-witte Peace Now posters zijn niet meer weg te denken uit het Utrechtse straatbeeld. Het doel van Peace Now is dat mensen actief gaan nadenken over vrede en hoe ze daar zelf aan kunnen bijdragen. Initiatiefnemer van de Peace Now poster Marije Lieuwens: "Ik geloof dat een creatief beeld mensen kan verbinden."  Kom langs en maak ook een tekening over vrede en vrijheid! 

ma 5 mei | 13.00-16.00 uur

Vrijheidswandelingen

Maak een korte of lange wandeling en leer meer over de geschiedenis van Utrecht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wandeling kan je maken aan de hand van een routekaart. Start en eindpunt is Bibliotheek Neude. De lange wandelingen kan je ook met een gids lopen.

ma 5 mei | 12.00 - 17.00 uur

Documentaire 'We komen van ver’

Wanneer je als puber gedwongen je thuis verlaat en vertrekt naar een nieuw land, dan heeft dat niet alleen een grote impact op je bestaan, maar ook op je ontwikkeling tot volwassen mens. In de documentaire 'We komen van ver' vertellen vier jonge nieuwkomers openhartig over de weg die ze hebben afgelegd om te komen waar ze nu zijn. Een productie van Common Frames in co-creatie met de jongeren. Na de film gaan de makers, Angelina Budkina, Gaid Abdo, Ha Bui en Remy Nyamukabakaba, onder leiding van moderator Farbod Moghaddam met het publiek in gesprek. 

ma 5 mei | 16.00 - 17.00 uur

Familielezing: in gesprek met een veteraan (8+)

Veteranen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan onze vrijheid. Vandaag de dag zetten militairen zich nog steeds wereldwijd in voor vrede, veiligheid en vrijheid. Op Bevrijdingsdag staan we hierbij stil en vieren we onze vrijheid. Maar wat is een veteraan? Hoe herken je een veteraan? En wat is diens verhaal? Kom naar de familielezing en maak kennis met Wim, een Afghanistanveteraan en luister naar een bijzonder verhaal! 
 

ma 5 mei | 14.00 - 14.45 uur

Masterclass Persvrijheid en democratie door Free Press Unlimited

Maak jij je zorgen over de staat van persvrijheid in Nederland en daarbuiten? Zou je er meer van willen weten en er iets aan willen doen? In de Masterclass leer je meer over het werk van journalisten wereldwijd en de problemen die zij tegenkomen, en krijg jij de kans om je uit te spreken. 

ma 5 mei | 14.45 – 15.45 uur

‘Anna is er nog’ door Bert Vos en The Klezmer Society (9+)

Anna heeft helemaal alleen ondergedoken gezeten, zónder haar vader en moeder. Nu Nederland eindelijk bevrijd is, doet iedereen alsof alles weer normaal is. Maar er is helemaal niets normaal. Een indringende en persoonlijke muziek-vertelvoorstelling, gebaseerd op het verhaal van Bert Vos én het boek ‘Anna is er Nog’ van Berts moeder, de Joodse kinderboekenschrijfster Ida Vos. De klezmermuziek is vervlochten met dit op waarheid gebaseerde verhaal. 

ma 5 mei |13.30 – 14.30 uur

Installatie: M-klokken in de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de oorlogsjaren mochten de klokken van de Domtoren niet luiden. Het was 5 jaar stil in Utrecht. Toen direct na de bevrijding de klokken weer klonken, waren de mensen in tranen. Deze interactieve installatie van Arnout en Peter van der Heijden laat zien dat kunst, vrijheid en cultuur ons al eeuwenlang verbindt, maar dat ze niet vanzelfsprekend zijn. Je moet ze actief beschermen, koesteren en vieren! 

24 april t/m 5 mei

Tentoonstelling: Vrije Kunst

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de kunst onvrij, ook in Nederland. Na de oorlog veranderde dit gelukkig weer. Toch is ‘onvrije kunst’ iets van alle tijden. In sommige landen bepaalt de overheid wat voor kunst er gemaakt wordt. Maar ook in Nederland zijn er grenzen aan de vrijheid van de kunst. Maar waar ligt deze grens?  Met deze uitdaging zijn Utrechtse leerlingen aan de slag gegaan en hebben zij kunstwerken gemaakt over vrijheid en onvrijheid.

25 april t/m 5 mei 

Expositie HKU

In aanloop naar 5 mei zijn studenten van twee opleidingen van de HKU (Digital Media & Design) aan de slag gegaan met het thema ’80 jaar vrijheid’. Bevrijdingsfestival Utrecht stelde hen de vraag om na te denken over het spanningsveld tussen je eigen vrijheid en de vrijheid van de ander. De beste ontwerpen zijn in aanloop naar 5 mei in de hal van de Bibliotheek Neude te bewonderen. 

25 april t/m 5 mei 

Dit is een programma van Bevrijdingsfestival Utrecht in samenwerking met Bibliotheek Utrecht

Boekentips voor volwassenen

Boekentips voor kinderen