VPRO boeken

Vanuit Bibliotheek Neude in hartje Utrecht maakt de VPRO een wekelijks boekenprogramma. In het programma Boeken interviewt Lotje IJzermans schrijvers van de beste en meest spraakmakende literaire fictie en non-fictie van dat moment.

Wil jij bij de opnames aanwezig zijn? Dat kan! Reserveer hieronder je gratis stoel.

VPRO Boeken opname 26 januari

Bert Natter vertelt over ‘Aan het einde van de oorlog’, een groots opgezette roman die speelt rond de bevrijding van een concentratiekamp. Zonder te beseffen wat er gebeurde zijn kampbewoners en bewakers getuige geweest van de verdwijning van de negenjarige Ernst. Zullen zij vertellen wat ze hebben gezien? De andere gast is Harriët Duurvoort. Zij schreef ‘De dochter’, het verslag van een ongebruikelijk familieverhaal en een zoektocht naar haar wortels. Met in de hoofdrol haar moeder, Eva, die in 1928 als zwart kindje geadopteerd werd in een wit Schevenings gezin.

Zal ze er zijn? Dat is de grote vraag in ‘Tussenjaren’, de nieuwe roman van Yannick Dangre. Dertig jaar eerder is de eerste vrouw van Charles, en moeder van hun dochtertje, met de noorderzon verdwenen. Het enige wat ze achterliet: een brief met de belofte om elkaar drie decennia later terug te zien in Napels. De tweede gast is Edzard Mik. Zijn roman ‘Damian’ gaat over een man die zijn oude moeder in huis neemt omdat ze een gevaar voor zichzelf zou vormen. Waarom neemt hij haar in huis? Wat is dat eigenlijk, goeddoen, en is dat überhaupt mogelijk?

Reserveer hier (gratis)

zondag 26 jan | 19.15 - 21.15 uur
Bibliotheek Neude, Grote hal

 

VPRO Boeken opname 12 januari

Ontdekkingsreiziger Arita Baaijens reisde jarenlang door de Afrikaanse woestijn en door de steppen in Azië. Ditmaal verkent ze de grenzen van de Noordzee. In Nederland wordt de zee vooral als economisch wingebied gezien, maar wat wil de zee eigenlijk zelf? Haar boek ‘In gesprek met de Noordzee’ gaat over de vraag of mens en zee elkaar verstaan. En Mira Aluç vertelt over ‘Sprokkelaars’, een roman waarin ze vragen stelt over identiteit, klasse en werk en over een door keuzestress verlamde generatie. Bovenal schetst ze een portret van mensen in een schemerwereld.

Ingmar Heytze is te gast naar aanleiding van zijn bundel ‘Postkamer’, een verzameling brieven in dichtvorm gericht aan wezens, dingen en begrippen. Zelden kroop een dichter in één bundel in zoveel verschillende huiden, want wie je een brief schrijft ben je zelf: van boodschappenlijstje tot spam, van dreigmail tot verlanglijst, van afscheidsbrief tot dwangbevel. En Manon Uphoff vertelt over haar verhalenbundel ‘Laat me binnen’. Of we nu lezen over een meisje en haar twee broers in het barre Londen ten tijde van Thatcher of over het onaanzienlijke sterven van een veteraan die als een stier zelf naar de slachtplaats gaat – steeds draait het om bezieling.

Reserveer hier (gratis)

zondag 12 jan | 19.15 - 21.15 uur
Bibliotheek Neude, Grote hal

 

Foto's: Keke Keukelaar, Tatjana Almuli, Sascha de Boer en Céline Simons

Opnames VPRO Boeken 2025

Gasten worden binnenkort bekend gemaakt. 

zondag 9 en 23 februari | 19.15 - 21.15 uur 
Bibliotheek Neude, Grote hal

zondag 9 maart | 19.15 - 21.15 uur 
Bibliotheek Neude, Grote hal

Reserveer hier

Kijk het vorige seizoen terug!

Over Lotje IJzermans Lotje IJzermans is bekend van haar sterke interviews op de vrijdagnacht in Nooit Meer Slapen op NPO Radio 1. IJzermans: 'Ik verheug me enorm op de gesprekken. Ik ben altijd een fervent lezer geweest; ik ging ooit Nederlands studeren vanwege mijn liefde voor de letterkunde. In Boeken willen we literatuur in al haar rijkdom laten zien. Ik houd ervan om met een interview een verhaal te vertellen. Over het boek, over de schrijver, over de wereld om ons heen.'