Uitfeest 2024

Het UITfeest, dé start van het culturele seizoen in Utrecht. Op verschillende plekken in de stad is het op zaterdag 7 september feest met muziek, dans, theater en nog veel meer. Ook in Bibliotheek Neude laten we zien wat je komend jaar kunt verwachten. En het leuke is: alles is gratis!

André het astronautje (4+ jaar)

Hoe word je een goede astronaut? Moet je weten waar de planeten staan? En hoe kom je daar eigenlijk, in de ruimte? In André het astronautje onderzoekt een kleine jongen deze vragen vanachter zijn computer. Een solovoorstelling, met o.a. de stem van André Kuipers, waarin de kinderen op speelse wijze kennis maken met de ruimtevaart, het leven als astronaut én met onze kwetsbare planeet.

12.00 - 12.45 uur - Theater

Lees meer

Schrijvers uit de stad (junior): Op zoek naar de eenhoorns (6+ jaar)

Boekpresentatie van de Utrechtse Anna (8) en Sjoerd Hogenbirk, vader en dochter, schreven samen ‘Op zoek naar de eenhoorns’. Dit boek is ontstaan door hun bedritueel. Anna mag drie woorden zeggen en Sjoerd vertelt dan een verhaal. Op een avond riep Anna uit; ‘Papa we kunnen wel een boek schrijven hierover!’ En dat hebben ze gedaan.

13.00 - 13.30 uur - Tribune

Lees meer

Lucy Luke (7+ jaar)

Lucy (8) woont met haar vader Steef boven hun slechtlopende boekwinkeltje. Zij leest het liefst de stripboeken Lucky Luke. Vader Steef is een expert in veiligheid, heeft zijn hele huis en al hun gewoonten aangepast aan alle mogelijke gevaren. Vier acteurs met een gloednieuwe toneeltekst in een theatrale lezing brengen een stuk over bang zijn, pijn voelen en een ode aan het gevaar.

14.00 - 14.50 uur - Theater

Lees meer

Voorleesfeestje en Het Kleintjes atelier (2+ jaar)

Elke woensdag kan je lekker luisteren naar mooie verhalen in Bibliotheek Neude. Om het nieuwe voorleesseizoen feestelijk af te trappen word je tijdens het UITfeest extra lang voorgelezen. Na het lezen ga je onder begeleiding van beeldend kunstenaar en pedagoog Robin van Es (Het Kleintjes Atelier) creatief aan de slag met leuke materialen geïnspireerd op de verhalen die zijn voorgelezen.  

11.00 - 13.00 uur - jeugdafdeling

Lees meer

Kris Kras Atelier (2-8 jaar)

Loop binnen bij het Kris Kras Atelier en laat je verrassen. Kom smeren, gieten, voelen, bouwen, strooien en nog veel meer. In het atelier gaat het over het verkennen van materialen, spelen en creëren. Ieder kind volgt zijn eigen tempo en maakt eigen sporen. Niks is goed of fout.  Vanaf september iedere week in het Atelier van de Bibliotheek te vinden. Lees hier meer. 

14.00 - 16.00 uur - jeugdafdeling 

Lees meer

Schrijfcafeetje (8-12 jaar)

Nieuw! Word een echte schrijver tussen de kinderboeken in de Bieb. Verzin je eigen boekenheld, schrijf grappige gedichten en tover je fantasie om tot een spannend verhaal. Deze speciale UITfeest-editie ga je over jezelf schrijven: een Ikje. En als je het leuk vindt, mag je je tekst ook voorlezen en publiceren op een speciale website. Dit is een voorproefje van de schrijfcafeetjes die maandelijks in Bieb Neude plaats gaan vinden. Lees meer   
 
12.00 - 12.45 uur & 13.00 - 13.45 uur - Grote hal

Lees meer

Boekstart: Muzikale Verhaaltjes (0-2 jaar)

Met het boekje ‘Waar ben je Olifant? ‘ zorgt Helga Huisjes een half uur lang voor een intensieve beleving van het verhaal.  Baby’s houden van boeken. Samen lezen en zingen schept een band tussen ouder en kind en is goed voor de taalontwikkeling. We lezen samen met Helga een boekje en maken daarnaast muziek. Het is leerzaam, leuk én versterkt de band met je kind. Kijk hier voor alle Boekstart-activiteiten in de bibliotheek.  
  
11.00 - 11.30 uur & 12.00 - 12.30 uur - Podium

Lees meer

Tentoonstelling Utrechtse illustrator Liset Celie

In de kijkkast zijn werken van illustrator Liset Celie te zien samen met boeken die haar werk geïnspireerd hebben. Ze haalt haar inspiratie uit alledaagse dingen die anderen vaak niet zien. Humor en felle kleuren zijn erg belangrijk in haar werk, die ze maakt met een combinatie van verf en kleurpotlood. Ze maakte illustraties voor de prentenboeken ‘Stuiver en Pluis’ en ‘Het verlegen vogeltje’ geschreven door Jan Paul Schutten.

Kijkkast jeugdafdeling 8-12 jaar

Lees meer

Voorlezen in het Spaans (4-8 jaar)

En Utrecht leemos en español! In Utrecht lezen we in het Spaans! Elke eerste zaterdag van de maand brengt het Instituto Cervantes wonderlijke verhalen in het Spaans naar Bibliotheek Neude. Nu ook op het UITfeest. Kom luisteren en droom weg bij de fascinerende verhalen van onze vertellers. Leemos en español brengt gezinnen samen rond lezen en spelen in het Spaans. Doe je mee?  
  
12.00 - 12.30 uur - jeugdafdeling 8-12 jaar

Lees meer

Schrijfproeverij: Wij zijn vele ikjes

Het Ikje op de achterpagina van NRC is al meer dan 20 jaar een instituut. Duizenden hilarische, tragische en herkenbare persoonlijke voorvallen worden in minder dan 120 woorden beschreven. Ontdek hoe je een treffend Ikje schrijft en deel deze op de speciale website Ikjesmarathon van International Literature Festival Utrecht (ILFU). Lees hier meer. De workshop wordt gegeven door Tools voor Taal.
   
14.00 - 14.45 uur & 15.00 - 15.45 uur -Grote hal

Lees meer

Boekenleggers handletteren

Maak je eigen boekenlegger bij de LetterLadies! Marleen en Ingeborg delen graag hun passie voor handlettering met jou. Op het Uitfeest laten ze zien hoe je zelf de mooiste letters tekent en kun je meteen aan de slag. Voor alle leeftijden!

Doorlopend -  Grote hal 

Lees meer

DigiTalk: First steps in Creative AI (engels)

De DigiTalk is een interactieve lezing (in het Engels) gegeven door John Lewis. Deze lezing bevat een introductie tot AI en laat zien waar bestaande AI zich bevindt en wat er met AI gedaan kan worden. John Lewis zal voorbeelden geven van wat je kunt doen met creatieve AI en legt uit hoe LLM werkt (zoals ChatGPT). In het laatste half uur kun je op onderzoek uit gaan met je eigen laptop.

13.00 - 14.30 uur - Collegezaal

Lees meer

'What are You building in There?!

In de rituele speeltuin 'What are You building in There?' bouw je een tijdelijk geluidssculptuur. Zes uur lang zijn de muzikanten van Bevordering Utrechtse Improvisatie (BUI) in de weer: er worden stellages op- en afgebouwd, melodieën gezongen en er klinken blazers en trommels. Alles geïnspireerd door het hier en nu. Aan de hand van speelkaarten word je als publiek uitgenodigd om te komen luisteren, te spelen en te bouwen. Een gezamenlijke viering van het moment, waarbij de ruimte, het publiek en de toevallige voorbijganger onderdeel worden van de totaalervaring.   
 
12.00 - 17.00 uur - Grote hal

Lees meer

Wat houdt je bezig? In gesprek met Elvira

  
Van tijd tot tijd hebben we allemaal wel eens de behoefte om simpelweg met iemand in gesprek te gaan over wat ons bezighoudt. Een gebeurtenis, het verleden, twijfels of een brandende levensvraag. Even praten en iets kunnen delen met de ander kan enorm helend of verrijkend zijn. En in gesprek gaan kan natuurlijk overal, zeker ook in een bibliotheek. Voel je daarom vrij en kom gerust even bij Elvira zitten! Deel je verhaal of stel je vraag, onder het genot van een kopje koffie of thee. Iedereen is van harte welkom.
 
14.30 - 17.00 uur - Grote hal, Nis 1

Lees meer

Biebfm x Dichten & Delen: Open Podium voor de "verlegen voordrager"

Heb je podiumangst? Raak deze hier kwijt! Bij de Bieb mag je je verhaal veilig achter een gordijntje delen. Je publiek zit lekker in de zon op de Neude en luistert mee via een koptelefoon. Jaaah echt! Biebfm: Tune In bij biebradio, met sprankelende en gevoelige host Luuk Eijbergen! Luister naar de verlegen verteller en dwaal mee in diens universum. Het programma bestaat uit meerdere rondes. Meldt je aan bij onze lieve stagemanager en reserveer jouw eigen moment achter de microfoon en het veilige gordijntje.

13.00 - 16.00 uur - Grote hal

Lees meer

Huiskamer van de Bieb

Kom buurten in de huiskamer van bieb Overvecht. Geniet van gezellige voorleesmomentjes voor de kleintjes, luister via de biebtelefoon naar verhalen uit de buurt of speel mee in het levensgrote phishingspel. De koffie staat klaar!

13.00 - 17.00 uur  - Hub Overvecht (Shoppingcenter Overvecht, op de parkeerplaats bij de C&A)

Lees meer

Feest in Hoograven

Stap op de fiets naar Hoograven. Samen met Hoogravens Belang organiseert de Bieb een feest voor jong en oud. Buiten zijn er optredens, kraampjes, foodtrucks, artiesten en binnen in de Bieb zijn er workshops, exposities en wordt er voorgelezen. Bekijk hier alle activiteiten tijdens het feest. 

11.00 - 16.00 uur - Bibliotheek Hoograven

Lees meer