Troost in jouw Bieb

Een dierbare verliezen is onwijs heftig, zeker als je jong(er) bent. Hoe ga je om met het verlies en waar vind je mensen van jouw leeftijd die hetzelfde meemaken?

Van 7 t/m 9 november is Bieb Neude drie dagen lang een plek om troost te vinden. Met een programma vol activiteiten, workshops, gesprekken en film, over rouw en verlies. Dit jaar vooral gericht op Millennials en Gen Z. Het programma is een samenwerking tussen stichting TrösT, Humanitas Utrecht en Hoogt in Bieb Neude. Utrechter Harry Slegh (voorzitter stichting TrösT) is curator van het programma.

Ook in Bibliotheek Kanaleneiland, Leidsche Rijn Centrum en Overvecht zijn er activiteiten over rouw en verlies.

Het zijn vooral Utrechters die het programma verzorgen en aanbieden aan andere Utrechters, die troost zoeken.

Programma in Bibliotheek Neude | do 7 t/m za 9 nov

Documentaire ‘Mijn grote broer’

Over verlies door zelfdoding

Eind 2019 maakt Arie op 22-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Niemand zag het aankomen, zelfs zijn jongere broer Gijs en ouders niet. Al opkrabbelend uit het diepe dal van het rouwproces, ontdekt Gijs samen met zijn ouders steeds meer over de mentale gesteldheid van zijn broer.

De film biedt een intieme kijk op het leven van de achtergebleven gezinsleden.

do 7 nov | 19.00 - 20.00 uur - Filmzaal (gratis, wel reserveren)

lees meer & reserveer

Foto door Merlijn Doomernik

Leven in de Rouwerij - workshop door de Widowchicks

Marieke van Lierop en Marieke Foppen verloren hun partner op jonge leeftijd. Door zelfdoding. In de rouwperiode ontmoetten zij elkaar en deelden hun verdriet én hun soms rauwe humor om te kunnen omgaan met het verlies. Ze schreven samen het boek Leven in de rouwerij; de zoektocht na verlies en zelfdoding en organiseren als Widowchicks bijeenkomsten voor lotgenoten.

Tijdens deze workshop delen ze hun eigen ervaringen en nodigen ze deelnemers uit dat ook te doen.

do 7 nov | 20.00 - 22.00 uur - Collegezaal (gratis, wel reserveren)

lees meer & reserveer

Foto door In de Wolken Fotografie

Ontwerp je eigen rouwlandschap

Door het maken van een rouwlandschap kun je vorm geven aan je gevoelens van rouw. Aan de hand van verschillende inspirerende vragen ga je aan de slag met o.a. potloden en verf. De workshop wordt gegeven door Coby Ouwehand & Sabijn Lauwerier, vrijwilligers bij TrösT.

do 7 nov | 19.30 - 21.30 uur - Postzaal 2+3 (gratis, wel reserveren)

lees meer & reserveer

Op adem komen met poëzie en ontspanning

Juul Henkens verloor haar vriend Rutger. Hij was 30 jaar en Juul was 28 jaar. Eén van haar manieren om met het verlies om te gaan was het schrijven van gedichten en later ook yoga. Een periode van rouw kan veel spanning in het lichaam geven. 

Tijdens deze workshop vertelt Juul over haar verlies, deelt ze enkele gedichten en laat ze je enkele onstpanningsoefeningen ervaren. 

vr 8 nov | 19.30 - 21.30 uur - Podium
(gratis, wel reserveren)

reserveer

Foto door Zout Fotografie

‘De dingen die je vergeet’, Gijs van der Sanden

Gijs van der Sanden (1986) verloor zijn ouders op jonge leeftijd. In zijn non-fictie-boek De dingen die je vergeet reflecteert hij op het verlies van zijn ouders.

Sabijn Lauwerier gaat in gesprek met Gijs over wat zo'n jong verlies met je doet. Sabijn verloor haar moeder op 25-jarige leeftijd.

Na de pauze zal Gijs een schrijfoefening begeleiden, met als motto:’ hoe schrijf ik de rouw niet van me af, maar naar me toe?’. 

Het gesprek met Gijs en de schrijfoefening kun je los van elkaar bezoeken.

vr 8 nov | 19.30 - 20.15 uur: gesprek | 20.30 - 21.30 uur: schrijfworkshop - Collegezaal

lees meer & reserveer

Talen die troosten

Workshop over taal tussen iemand in rouw en iemand die tot steun wil zijn.

In deze workshop krijgen jullie, als duo, handvatten voor wederzijds begrip en steun. Aan de hand van de boeken 'De 5 talen van de liefde’. Je ontdekt wat je ‘liefdestaal’ is; zowel om te geven als om te nemen, hoe dit past bij de behoefte van de ander en hoe je elkaar met enige aanpassing en begrip nog beter kan vinden.  

De workshop wordt begeleid door Lize Nijenhuis, Ellen van Harten en Sabijn Lauwerier. 

za 9 nov | 15.00 - 17.00 uur - Postzaal 2+3

reserveer

Foto door Harry Slegh

Leestips

Zien in het donker; in gesprek met Babet te Winkel

Babets moeder overleed toen zij net twintig was. Na het verlies van haar moeder besefte Babet dat ze haar gevoelens en ervaringen niet met bestaande woorden kon omschrijven, en dat er dus een nieuwe taal nodig was. Haar verlieservaring én nieuwe woorden zijn gebundeld in haar boek Zien in het donker - een nieuwe taal voor rouw.

Sabijn Lauwerier gaat met Babet in gesprek over wat zo'n jong verlies met je doet. Sabijn verloor haar moeder op 25-jarige leeftijd.

za 9 nov | 19.30 - 21.30 uur - Collegezaal 

lees meer & reserveer

Rouwcafé Meetup

Het Rouwcafé is een community voor twintigers en dertigers die een dierbare zijn verloren. Dit is de eerste bijeenkomst in Utrecht.
 
Tijdens een Meetup wordt er samen een activiteit ondernomen, voor steun (en gezelligheid) bij elkaar na het verlies van een dierbare. 

Deze keer gaat de groep niet op pad, maar wordt er geproost op de stad en is er een korte presentatie over het Rouwcafe.

Het Rouwcafé is een initiatief van Humanitas Utrecht.

za 9 nov | 20.30 - 22.00 uur - Grote hal

Open mic

Rouw aan het Woord is een open podium gehost door spoken word artiest Maarten Meijer (alias MoneyMeijer). Maarten (28) is sinds zijn tienerjaren persoonlijk betrokken bij complexe rouw, en streeft naar ruimte creëren voor alle perspectieven, ook als er geen woorden voor zijn.

Deze middag delen we met elkaar over verlies, gemis, herinneringen, helen, (terug)vallen,opstaan, troosten, humor en het leven vieren. Samen met bezoekers en verschillende Utrechtse artiesten doen we een boekje open over rouw met verhalen, gedichten en muziek.

za 9 nov | 14.00 - 17.00 uur

lees meer

Filosofisch Spreekuur over troost

Ga in gesprek of luister mee tijdens Het Filosofisch Spreekuur. Samen met filosoof Ernst Meijer van de Utrechtse Filosofische praktijk Kom Denken keer je jouw gedachten binnenstebuiten. Je ervaart hoe filosofie je kan helpen met ingewikkelde vragen waar je in het dagelijkse leven tegenaan kan lopen. Dit spreekuur gaat over het thema troost.

za 9 nov | 15.00 - 16.00 uur - Grote hal (nis 4)

Lees meer

Troostklanken

De drie Utrechtse dj’s Chris, Irma en Pauline vullen de bieb met klanken die je aandacht trekken, je gedachten meenemen en je hoofd even leegmaken, of juist helpen alles op een rijtje te zetten. De muziek kan je laten afdwalen naar herinneringen van een geliefde die je mist. Maar ook de mogelijkheid geven om te staan en met je armen te draaien en wellicht de zwaarte wat te verlichten. 

za 9 nov | 17.00 - 21.00 uur - Grote hal (nissen)

Troostnis

De Verliesmuur is een 3D kunstinstallatie waar bezoekers met krijt hun verlies op kunnen schrijven. De zichtbaarheid van al die verliezen maakt dat je als bezoeker even niet alleen bent met je verlies. Via een QR code is er meditatieve audiobegeleiding bij het ervaren van de Verliesmuur. Dit helpt om contact te maken met je eigen rouw en wat je zelf verloren bent.

In de Troostnis vind je ook een Inspiratiekoffer met boeken en tips voor muziek, podcasts, filmpjes en artikelen over rouw en verlies. De boeken zijn in te zien en te lenen. En ‘Voor als je dood gaat’, kistjes vol verhalen over verdriet, verlies en veerkracht. Gemaakt door theatermaker Hanna Timmers en vormgever Gerbrand Bos.

do 7 t/m za 9 nov, Grote hal (nis)

Tattoo & troost

Ontdek samen met tattoo artiest Noah welk symbool bij jou en jouw rouwproces zou passen. Het mag een verkennend gesprek zijn waar je samen een passend symbool zoekt. Je kunt ook ter plekke een tattoo laten zetten*. Noah is ook geestelijk verzorger. 

Lees meer

za 9 nov | 14.00 - 20.00 uur (Grote hal, nis)

* op eigen kosten

 

Door en voor Utrechters

banner-door-en-voor-utrechters-queer

Dit is een Door en voor Utrechters - programma. De bibliotheek is een plek voor iedereen. Kom langs en laat je verrassen door een activiteit of evenement georganiseerd door en voor Utrechters. Wil jij ook iets delen? Er is ruimte voor allerlei initiatieven, om kennis te delen en anderen te ontmoeten. Neem contact met ons op en we denken met je mee.

Mail naar:
doorenvoorutrechters@bibliotheekutrecht.nl

Troost in de wijken

Ook in Bibliotheek Kanaleneiland, Leidsche Rijn Centrum en Overvecht zijn er activiteiten rond rouw en verlies.

In gesprek met Amina

Amina Berkane Abakhou is een bekende naam in Kanaleneiland. Zij verloor onlangs haar oudste dochter. Zij aarzelde echter niet om haar gevoelens te delen met de mensen om haar heen. Waarom deelt ze haar verhaal met ons? Waar haalt zij deze kracht vandaan, hoe heeft zij die overwonnen of probeert zij dat te doen? In de bieb deelt ze haar verhaal.

do 7 nov | 11.00 - 12.00 uur 
Bibliotheek Kanaleneiland

Troostmuur over rituelen na een verlies

De rituelen die plaatsvinden na het verlies van een dierbare zijn in elke cultuur anders. In Nederland wordt het gezin na het verlies met rust gelaten en is er na de ceremonie koffie en cake. Bij Turken wordt de familie niet alleen gelaten, iedereen bezoekt de familie zo snel mogelijk en er wordt een speciaal dessert gemaakt voor de ziel van de overledene. Wat zijn de rituelen in jouw cultuur? Deel dit op de Troostmuur.

ma 4 t/m di 12 nov
Bibliotheek Kanaleneiland

ma 4 nov t/m zo 1 dec
Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum

ma 4 nov t/m zo 17 nov
Bibliotheek Overvecht

Koevoetpluche - troostcollectie

De Utrechtse kunstenaar Xander Lenders daagt iedereen uit nieuwsgierig naar elkaar te zijn met zijn project Koevoetpluche. Dat betekent zachtjes openbreken. Hij nodigt bezoekers uit troostrijke momenten te delen. Of juist een moment waar je troost nodig had, maar die ontbrak. Want ook in het delen van een verhaal kan troost schuilgaan. Kom delen of lezen.

wo 6 nov | Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum

vr 8 nov | Bibliotheek Kanaleneiland

ma 11 nov | Bibliotheek Overvecht

11.00 - 16.00 uur